Den 31 augusti infördes nya regler för A-traktorer, bland annat finns det nu krav på att använda bälte. För mopedbil har bälteskravet funnits sedan länge, undantaget är om man har hjälm. Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF har genomfört mätningar som visar att många ungdomar struntar i att använda bältet.
I september förra året infördes nya regler för elsparkcyklar. Målet var att förbättra framkomligheten, trafiksäkerheten och skapa trygghet för alla de som rör sig på våra gångbanor. Men reglerna är oklara för många och flera är negativt inställda till elsparkcyklar som en del av stadstrafiken.
Bra, men inte tillräckligt. Det säger forskare vid VTI och NTF om förändringen av trafikförordningen för A-traktorer som regeringen nyligen beslutade om. Också körkortsutbildningen måste göras om, på flera punkter, föreslår de i en ny rapport.
Över 13 000 gående skadas årligen i trafiken och den vanligaste olyckstypen är halkolyckor vintertid. NTF arbetar för att minska antalet fallolyckor och har därför undersökt hur väl snöröjning och halkbekämpning utförs på kommunernas gångstråk. Resultatet visar att snöröjningen är otillräcklig vid nära hälften av observationerna.
Medelhastigheten på kommunala gator har minskat, men förarna behöver fortfarande bli bättre på att hålla hastigheterna, framför allt på gator med hastighetsgräns 40 km/tim. Det visar den årliga tätortsmätningen från NTF och VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.
Nu är julen snart här och med den festliga tillfällen som glöggkvällar och julbord. Bestäm redan i förväg vem som ska köra bilen hem och låt bilen stå även dagen efter. Denna vecka pågår polisens sista insatsvecka med fokus på trafiknykterhet.
Det är vinter och bilen är iskall på morgonen när det är dags att åka till förskolan. Självklart ska barnen ha på sig varma kläder. Men hur säkert är det egentligen att ha på sig en tjock jacka i bilen, och hur fungerar bältet då?
NY PODD: Utan körkort, inget jobb. Körkortsutbildningen är ett viktigt led ur ett integrationsperspektiv. Men hur bra är utbildningen egentligen och kan man lita på alla trafikskolor? Lyssna på vår nya podd med Berit Johansson från STR.
De är artiga, lagliga, sparar oss tid och ställer inte till med några problem. Så sammanfattar forskarna de automatiserade bilarna, som bara kommer att innebära fördelar för oss. Eller?
Bilförare och passagerare i Västsverige är över lag noga med att använda bälte när de är ute på vägarna och kör. Men inte tillräckligt bra och det finns de som slarvar mer än andra.
Kulturhuset i Frölunda var fullt från att portarna öppnades tills dagens sista föreläsning var slut. Rekordmånga nyanlända besökte årets seminariedag 'Mångfald i trafiken'.
NY PODD: Folksam är först ut med att lansera en tjänst som övervakar din hastighet när du kör bil. Lyssna på vår nya podd med forskarna Helena Stigson och Stina Wärn från Folksam/SAFER.
Den första självkörande bilen i projektet Drive Me är färdig. Hur påverkar det göteborgarna när 100 automatiserade bilar kör omkring på gatorna? Välkommen på ett nytt seminarium med forskare från SAFER den 10 november!
Cykelhjälmen är den bästa livförsäkringen en cyklist har ute i trafiken. I genomsnitt använder ändå bara tre av tio vuxna hjälm när de cyklar. Men cykelhjälmsanvändningen varierar kraftigt. I Västsverige och Halland finns det kommuner som är ännu sämre och där det inte ens är två av tio som använder hjälm.
Asylsökanden placeras i många fall i boenden långt utanför tätorter och ibland ligger boendena längs mörka vägar där gång- och cykelvägar saknas. Därför måste vi, enligt Shahla Alamshahi på NTF Väst, lära ut trafiksäkerhet i ett tidigt skede.
NY PODD: Tillgänglighet, trafiksäkerhet ur många dimensoner, bättre självkontroll och Pokémon Go. Lyssna på vår nya podd där vi pratar om hållbarhetsfrågor med Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket.
På onsdag är det dags för årets Mångfald i trafiken och med över tusen anmälda kommer vi i år att få möta fler nyanlända svenskar än någonsin tidigare.
När NTF Väst summerar 20 år av mätningar utanför skolorna i Västsverige talar statistiken sitt tydliga språk: fler än hälften av alla kör för fort, år efter år. En nedslående tillbakablick.
NTF Väst söker en rådgivare som vill arbeta för att öka trafiksäkerheten för mer än 1,3 miljoner invånare i 25 västsvenska kommuner.
Sommarens hetaste spel Pokémon Go, är det bara en fluga eller ett nytt sätt att spela som kommer att bestå? Och vad innebär det för trafiksäkerheten när så många springer omkring och tittar ner i sin mobiltelefon?
Vi summerar en strålande vecka i Trädgårdsföreningen. 300 föräldrar kom till vår monter för rådgivning och i år var det en lite annan typ av frågor som våra medarbetare fick svara på.
Då var semestervilan slut och vi är tillbaka på Holmvägen 55 igen. Välkommen hit om du behöver hyra babyskydd eller hör av dig till oss med dina frågor. Du hittar våra kontaktuppgifter under "Om oss". Du hittar oss även på Facebook.
Nu tar NTF Väst ledigt och stänger i tre veckor. Vi är tillbaka på webben och på Holmvägen 55 den 8 augusti igen. Och 16-21 augusti hoppas vi att vi ses på Kulturkalaset i vårt tält i Trädgårdsföreningen i Göteborg.
Nu är det sommar och semester och du kanske planerar att resa iväg med husbil. Men hur åker barn på ett säkert sätt i en husbil? Rekommendationen är att barn upp till 4-5-års åldern ska åka bakåtvänt och det har visat sig vara ganska komplicerat att hitta rätt placering och att montera bilbarnstolen på rätt sätt.
De allra flesta resor (99,77%) görs av en nykter förare. Ändå är en av fyra omkomna personbilsförare berusad. Den 6-12 juni har Polisen insatsvecka med fokus på trafiknykterhet. Målet är att hitta och stoppa förare som kör onyktra.
Hellre platt frisyr och helt huvud, än tvärtom. 25 klasser i Borås har diskuterat trafiksäkerhet och lagar och regler kring säker cykling tillsammans med NTF Väst under våren.
Anna Swedestam, 41 år, började sin tjänst som kommunikationsansvarig och projektledare på NTF Väst den 2 maj och den 20 juni tillträder Angela Aylward, 37 år, som verksamhetssamordnare på Stora Holm Trafikövningsplats och NTF Väst.
66 minuter trafiksäker film från 31 västsvenska skolor. Frågeställningen löd: "Vad hinner man egentligen göra på den korta tid man sparar genom att köra för fort?". En majoritet av tävlingsbidragen kom fram till samma sak. Ingenting.
40 000 svenska barn riskerar allvarliga skador vid trafikolyckor på grund av bilförares bristfälliga kunskap. Den 12 maj går 53 000 barn baklänges för att manifestera sin rätt att sitta säkert.
Det går för fort på våra svenska vägar. Ska liv räddas måste fler hålla hastighetsbegränsningen. Enligt Trafikverkets senaste uppskattning kör 54 procent för fort på det statliga vägnätet, samma andel som året innan. Myndigheter i Sverige har satt upp ett mål att 8 av 10 ska köra inom hastighetsgränsen senast år 2020 – så det börjar bli bråttom för att hitta åtgärder. Förra året rapporterade polisen drygt 435 000 hastighetsöverträdelser. Denna vecka fortsätter polisen sitt arbete genom extra hastighetskontroller.
Idag lanserar NTF Väst tävlingen #10sekunder – årets roligaste och trafiksäkraste tävling!Vi mäter årligen hastigheten utanför skolor i Västsverige och de senaste 19 åren har resultatet sett likadant ut. Ungefär hälften av bilarna kör för fort, trots att de faktiskt bara sparar några få sekunder. Visst kan vi mäta och mäta och mäta… men vi känner att det är dags att flytta fokus från pekpinnar till inspiration. I tävlingen #10sekunder undersöker skolelever i årskurserna 3-6 vad man egentligen kan göra av den korta tid man sparar genom att köra för fort. Tävlingen pågår hela april.
NY PODD: Om ett år kommer Volvo Cars ha 100 självkörande bilar i trafik på Göteborgs vägar som tillåter föraren att släppa ratten och göra annat. Vad innebär automatiseringen för föraransvaret, behöver vi ens körkort i framtiden? Och vad innebär automatiseringen för motorfordonens interaktion med oskyddade trafikanter - fotgängare och cyklister?
Många städer arbetar för att få fler att välja cykeln som transportmedel. Hur påverkas andelen cyklister av stadsbyggnad och infrastruktur?
Vid NTFs senaste mätning (hösten 2015) använde 94 procent bilbälte i framsätet. Andelen är stor, men ungefär en tredjedel av de som dog i fjol i trafikolyckor saknade bälte – flera av dem hade kanske överlevt om de använt bälte. I baksätet är bältesanvändningen lägre och i lastbilar och bussar ännu lägre
NY PODD: Föräldrar är duktiga på att låta barnen åka bakåtvänt fram till 4-års ålder och sedan låta dem sitta på kudde några år till. Men runt 7-8 år tar många bort kudden, ungefär samtidigt som skjutsningen av flera barn i bilen ökar till olika aktiviteter på kvällarna.
NTF Väst inbjuder till Årsmöte den 16 mars kl. 17.30. Träffa b.la Ann-Sofie Hermansson, ny gruppledare (S) Göteborgs kommunstyrelse, som delar med sig av sina tankar och idéer om Göteborgs framtida utmaningar.
Vi har flyttat till Stora Holm Trafikövningsplats, Holmvägen 55, på Hisingen. Uthyrning och återlämning av babyskydd sker här på vårt kansli, alternativt på Östra Sjukhuset. Vänligen observera ny tid för lunchstängt på kansliet, som nu är mellan kl 12.00-13.00
NY PODD: Stil- och fitnessikonen Peter Sipen är inte bara hälsomedveten utan även trafiksäker. Som nybliven pappa får han träffa NTF Västs barn-i-bil rådgivare Lena Karlsson, med lång erfarenhet av att möta föräldrar.
Polisen fortsätter arbeta aktivt mot rattfylleri. Tidigare har man fokuserat på att göra så många utandningsprov som möjligt, idag letar man istället aktivt efter rattfyllerister för att stoppa dem, förhindra att en olycka sker och erbjuda vård.
Bilbältet har räddat tusentals liv sedan den 1 januari 1975, men fler skulle kunna räddas varje år om alla verkligen använde det. Ny nationell undersökning från NTF visar att 94 procent av alla som färdas i framsätet i bil i tätort använder bilbälte, vilket är en ökning med en procentenhet jämfört med förra året. Bland förare ligger användningen på 93 procent för män och 97 procent för kvinnor.
Yrkesverksamma inom äldrefrågor bjuds in till en dag om äldres mobilitet. Bl.a möter vi Transport-styrelsen som berättar om för- och nackdelar med medicinska tester för äldre. Seminariet hålls på engelska.
Cykelhjälmsanvändningen är låg i Sverige, i synnerhet bland barn äldre än 15 år. När nu NTF presenterar resultaten från den senaste nationella mopedhjälmsmätningen kan vi konstatera att hjälmanvändningen på moped är förhållandevis god.
Bältesanvändningen är hög i Sverige, men skillnaderna är stora mellan könen och varierar beroende på ålder och mognad. Kvinnorna är i alla ålderskategorier och geografiska områden bättre på att använda bälte.
För tio år sedan införde Sverige cykelhjälmslag för barn upp till 15 år. Förhoppningen var att barnen skulle ta med sig vanan att använda hjälm upp i vuxenlivet. NTF kan nu konstatera att så inte är fallet.
Trafiksäkerhetstips, nyheter och intervjuer - följ oss på facebook och prenumerera på nyhetsbrevet! Dessutom: allt som behövs är ett par hörlurar för att få koll på den senaste trafiksäkerhetsforskningen.
NTF Västs undersökning i 14 västsvenska kommuner visar att vid två av tre skolor kör mer än hälften av fordonsförarna fortare än den tillåtna hastigheten på 30 km/tim. Hösta andelen fortkörare fanns i Kungsbacka (70 procent), Falkenberg (68 procent), Stenungsund (67 procent) och Borås (66 procent). Bäst klarade sig Lerums kommun som har minst andel fortkörare för tredje året i rad, 33 procent.
Johan Nyhus, Trafikkommunalråd i Göteborgs Stad, ger ett jämlikhetsperspektiv på stadens planering. Med cykelstrategin klar i år så blir 2016 året för en gångfartsstrategi. Målet är en tillgänglig och trygg trafik i en vacker och öppen stad.
Nästan alla förare i trafiken är nyktra (99,78 procent). Ändå var ett av fyra dödsfall i trafiken alkohol- eller drogrelaterade 2014, enligt statistik från Trafikverket. Den 1-7 juni, vecka 23, har Polisen insatsvecka med fokus på trafiknykterhet. Polisen gör då extra många alkoholutandningsprov.
Under 2014 inträffade flera allvarliga olyckor i samband med studentfirande på lastbilsflak, bl a i Göteborg, Kungsbacka, Alingsås och Trollhättan. Flera röster har höjts om att man måste göra studentflaksåkandet säkrare. Polisen och NTF Väst understryker att studenternas transporter måste arrangeras på ett sätt så olyckor inte inträffar.
Funderar du på hur barn åker säkrast i bilen? Senaste avsnittet av kunskapspodden Liv och trafik bjuder på en 15-minuters intervju med Sveriges främsta barn i bil expert Lotta Jakobsson, verksam som forskningsledare vid forskningscentret SAFER och teknisk expert, Volvo Cars.
Hur bestäms vilken hastighet som ska gälla på en väg/gata, och vem är det som beslutar detta? Och hur fort får en cykel köra egentligen? Anmälan senast 28 maj.
I år var det sjunde året i rad som NTF och Volvia genomför Barnsäkerhetens dag med förskolor runt om Sverige. Marschen är viktig eftersom 4 av 10 föräldrar inte har kunskap om hur barnen bör sitta i bilen.
Det går för fort på våra svenska vägar. Enligt Trafikverket kör 53 procent kör för fort, det vill säga fortare än skyltad hastighet. Vissa vägar är extra utsatta. Därför fokuserar polisen nästa vecka på extra hastighetskontroller just på problemvägarna.
NTF får ofta frågor som gäller barns säkerhet i bil. Nu finns en ny film som ger tips och råd om hur en bakåtvänd bilbarnstol kan monteras. Filmen är framtagen i samarbete med Volvia och för NTF blir filmen ett komplement när det gäller att ge föräldrar vägledning kring hur barn åker säkert i bilen.
NTF Väst hälsar välkommen till Årsmöte måndagen 30 mars 2015! Här hittar du samtliga handlingar i pdf för egen utskrift. Vi önskar din anmälan senast den 25 mars till e-post: vast@ntf.se. Det går även bra att ringa till tel: 031-607880.
Nästa vecka blir poliskontroller utefter våra vägar en vanligare syn, då fokuserar nämligen polisen extra på kontroll av bälte. Bältesanvändningen är god men varierar regionalt och är betydligt sämre bland vuxna i baksätet och ännu sämre i buss.
Närmare 150 person deltog den 25 februari när NTF Väst samlade åkerier, polis, fordonsutvecklare och fackliga företrädare för att diskutera tung trafik och säkerhetskultur.
Nu startar den unika kunskapspodden Liv och Trafik, som är en satsning på att sprida forskning och framgångsrikt trafiksäkerhetsarbete till en bredare publik.
Många av dem som skadas är äldre 65+. Enligt NTF:s undersökning om äldres fallolyckor på snö och is uppger varannan att de har ramlat omkull på snö eller is. Ett flertal har skadat sig så allvarligt att de har behövt uppsöka vårdcentral eller akutmottagning.
NTF Väst bjuder i samarbete med SAFER, Sveriges Åkeriföretag och Volvo Trucks in till en förmiddag om dagens utmaningar och framtidens möjligheter den 25 februari.
Vintertiden är full av faror och överraskningar, men det finns lösningar. Vi har tipsen som du kan dela vidare; till kusinerna, gamla mamma, tonårsbarnen och andra behövande vinterfarare.
Suzanne Andersson, chef för strategisk planering Trafikkontoret Göteborgs Stad, om stadens utmaning att öka cyklandet, samtidigt som olyckstalen måste minska. Statistik från sjukhus och försäkringsbolag är en ovärderlig informationskälla för planeringsarbetet.
När måste vinterdäck, odubbade eller dubbade, användas? Vinterdäck ska användas vid vinterväglag 1 december - 31 mars.
Den 8-14 december genomför Polisen sin sista insatsvecka för i år. Fokus för veckan är rattfylleri och extra många alkoholutandningsprov kommer att göras.
NTF:s årliga bältesmätning visar att 99% av invånarna i Hallands län använder bilbälte. Med detta resultat är man fortfarande bäst i Sverige på att använda bilbälte.
NTF Västs undersökning visar att 67 procent av Göteborgarna anser att folk i allmänhet är dåliga på att använda reflexer. Eftersom 40 procent av alla trafikolyckor där gångtrafikanter är inblandade sker i mörker är det viktigt att gående använder reflex för att kunna upptäckas på ett betydligt längre avstånd av bilister.
NTF Väst och SAFER bjuder in till att lyssna på de senaste forskningsrönen om självkörande bilar. Mingel med tilltugg. Fri entré!
I Angered tar färre på sig bilbältet, jämfört med Askim. NTF Väst har mätt bältesanvändningen i invandrartäta Angered och jämfört med Askim, som har jämförelsevis få invandrare. För att öka kunskapen om trafiksäkert beteende och minska antalet trafikolyckor arrangerar NTF Väst trafiksäkerhetsdagen Mångfald i trafiken den 15 oktober kl. 9.00-15.00 på Frölunda Kulturhus.